Hoe kies je een goede eerstehulpcursus?

Ehbo Den Bosch

 

In het middelbaar onderwijs hebben heel wat leerkrachten een EHBO-opleiding gevolgd, sommige als onderdeel van de baan, andere omdat ze gemeentelijke EHBO-lessen hebben gevolgd, en weer andere omdat ze een EHBO-cursus bij de werkgever hebben gevolgd. Er zijn leraren, bewakers, elektriciens, tandartsen, paramedici, badmeesters, en vele andere mensen die reanimatie en eerste hulp kennen. Daarom dachten wij dat het goed zou zijn om een online cursus te openen voor leraren in gemeentelijke diensten, zodat zij kunnen helpen bij het verspreiden van het bewustzijn over het belang van elementaire levensondersteuning, en van eerste hulp aan kinderen.

Onze eerste-hulptraining werd in een week gegeven in de plaatselijke sportschool, waar reanimatie en eerste hulp werden aangeboden, evenals alle andere cursussen die deze onderwerpen omvatten. Daarna moeten de leraren deze vaardigheden oefenen, dus zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden, en dit geeft ons de tijd om een uniek opleidingsprogramma te bedenken dat voor elke leraar geschikt is. Dus na nog wat meer discussie, besloten we onze leden vragen te stellen. Veel leden schreven ons, vertelden ons over hun ervaringen met het krijgen van eerste hulp training, wat ze ervan vonden, en wat ze van hun leraren vonden.

Wat is vrijheid van keuze?

Een van de basisrechten die wij als mensen hebben, is de vrijheid om te kiezen. Kunt u zich voorstellen dat u kunt kiezen waar u gaat werken of op vakantie gaat, of dat u elke kleur kleding kunt kopen en dragen die u maar wilt? Als we het dan toch over één kleur hebben, waarom dan niet over de mogelijkheid om in plaats daarvan één kleur te kiezen? Het gaat om meer dan keuzevrijheid als het om onze gezondheid gaat. Als we voor onze gezondheid willen zorgen, waarom moeten we dat dan binnenshuis doen, onder gootstenen, in neuzen, slaapkamers en badkamers? Er zou een keuze moeten zijn.

Een kleur die je kunt kiezen om te dragen zou groen moeten zijn. De meeste mensen zijn het met deze keuze eens, maar er zijn er ook die dat niet vinden. En dan zijn er nog mensen die helemaal niet van groen houden.

Onze volgende vraag was hoe je een goede eerste hulp cursus kiest. Na honderden EHBO-cursussen te hebben doorgenomen, kwamen wij tot de conclusie dat de cursussen die u de meeste informatie geven, de cursussen zijn die de minste ideeën vereisen. Hier zijn enkele van onze aanbevelingen:

– Eerste hulp cursussen die u niet hoeft te volgen – Er zijn een aantal eerste hulp cursussen online die vereisen dat u een online cursus volgt. Veel van deze cursussen zijn echter alleen beschikbaar via universiteiten, en ze zijn niet allemaal goedgekeurd door het Rode Kruis.

– Online opleiding – Als u al gecertificeerd bent aan een van de online universiteiten, kunt u het Rode Kruis om hulp vragen voor uw opleiding. Wanneer u de goedkeuring krijgt, gaat u naar de online Rode Kruis opleiding.

– Als u al een eerstehulpcertificaat hebt – U kunt een certificaat van een hoger niveau aanvragen, dat u automatisch het recht geeft om eerstehulp te onderwijzen. Als u slaagt voor het examen, kunt u aan de slag als eerstehulpverlener.

– Online opleiding en certificering – U kunt uw eerste hulp certificering behalen via het Amerikaanse Rode Kruis, het American Heart Institute, het Medic First Aid Institute of het American Safety and Health Institute. Nadat u geslaagd bent voor uw test, kunt u uw opleider bellen om te horen in welke eerste hulp technieken u bent opgeleid.

U kunt uw eerste hulp certificaat ook krijgen van elk ziekenhuis. Houd er wel rekening mee dat de opleiding via buizen moet verlopen, niet in het klaslokaal. Meestal zal de certificering worden bewaard.

Om door bloed overgedragen ziekteverwekkers te voorkomen, zijn er maatregelen die u moet volgen:

Ga er altijd van uit dat de bloedstroom gevaarlijk is totdat u de plaats heeft gecontroleerd. Wanneer u bloed of lichaamsvloeistoffen aantreft, mag u de persoon niet onmiddellijk verplaatsen. Bel onmiddellijk 112. Geef tijdens reanimatie altijd zachte hartmassage. Laat de hartmassage pas los als de borstkas van het slachtoffer omhoog komt. Controleer de polsslag en laat de persoon het slachtoffer plat op zijn rug leggen als dat mogelijk is. Adem dan direct in de longen.

Reanimatie is een heel eenvoudig klusje, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet. Je weet maar nooit wanneer je dat magische hulpmiddel naast je nodig hebt.

Lees meer

BHV diploma